Håkan och Örebro








Sugen, någon?



IMORGON IMORGON IMORGON


Kom om ni kan, kom om ni vill

Jag kan bocka av en grej från listan nu iallafall, nämligen engelskauppgifterna. Nu skiter jag i matten. Det löser sig i veckan. Men jag måste plugga lite historia eller spanska.. vilket är viktigast? Öh.

Jag måste posta ett brev, och köpa matsäck som sagt. Ska duscha först. Intresseklubben noterar allt det här, right?

Det gick ju "sådär"

Jag hade planerat att plugga en hel massa detta lov. Hittills har jag renskrivit historiaanteckningarna, och det är väl bra men också det enda. Så imorse tog jag tag i lite prylar, nu har jag läst de där satans 80 sidorna i min engelskabok så nu ska jag svara på frågor om dem, därefter ska jag göra lite mattetal. Sen får jag väl fanimej göra lite spanska också, å så roligt. Jag hör hur hallelulja-kören bara ringer i huvudet efter mig. Nja. Men det blir gjort iallafall.
Utöver det ska jag handla lite matsäck idag och köpa ett par träningsbyxor (äntligen..).
Matsäck till vad då, undrar nån, jo imorgon ska jag och Andrea ta ett tåg som går exakt 8.29 från Stockholms Central mot Hallsberg, för byte till tåg mot Örebro. Och Håkan Hellström. Hehe. (Ps tåget hem går 07.10 på lördag morgon.. sova? Nä, tråkigt. Ds).

Nu ska jag väl svara på de där jävla engelskafrågorna. Gud vad roligt att jag har valt Engelska C också. Heja mig!

Festival

Å gud så arg jag är. På P&L 2009. För att de har så jävla bra artister bokade i år. Jag säljer min själ för en biljett?
Deportees, Hello Saferide, Håkan Hellström, Laakso, Lars Winnerbäck, Moneybrother, Pete Doherty, SMK, The Kooks. HALLÅ! Ni får min själ och evig tacksamhet? Inte det? Nähä. Jag dör nog litegrann om jag inte kan åka på P&L 09.

Gästinlägg från Café Hilma Sofia en onsdag förmiddag.

God morgon alla underbaaara!
  Verkligen uuurruskigt väder ute idag! Då är det mysigt att kura ihop sig på ett kafé med en chai och lite juice. Sofia Hilma är riktigt chict, känns fräscht. Perfekt ställe att gå med sina vänninor och bara prata om allt och inget och blogga av sig lite grann, vad gjorde man innan mobilt bredband!? Tanken på att inte ha det känns ju sååå stenålder.
  Men en sak gör mig sååå upprörd! Alla har väl sett reklamen om att det bara ska ta en minut och 58 sekunder att installera bredbandet, det är bara båg. Det tog miiinst 7 minuter för mig. Den tiden skulle jag kunnat lägga på att fixa naglarna eller ta en till kopp chai-te. Men men, jag ska inte låta det påverka min energi negativt. Optimist javisst - eller huuur?
   Intill oss sitter fem äkta latte-mammor. De verkar ha det så myyysigt och diskuterar livets viktiga saker som kakelugnen, villaköpet och, såklart, deras små busungar! Jag verkligen lääängtar efter att skaffa barn.  Och så blev jag så sugen på en latte!
  Nu tappade jag heeelt inspirationen, ibland vill man bara ta en blogg-paus. Det blir bara fööör mycket!


Men vi ses allihopa, älskar er

Andrea af Thörnhielm
Puss och kram!


29 september 2008



Högtalarfunktionen

Jag har aldrig riktigt förstått vad man ska använda högtalarfunktionen på mobilen till. Förens (hur stavas det ordet egentligen? förän? fören? förens? eh) Andrea ringde från Håkankonserten och jag kunde ligga med högtalaren på och sjunga lite för mig själv hemma i vardagsrummet. Finfint tycker jag.


Lång slutartid är roligt.

Produktiv dag

'


I-landsproblem

Jag vet inte om jag ska titta på Beck eller Bridget Jones. Hon är så rolig. Men Gunvald.. vilket dilemma.

Snö

Ibland gör jag lite konstiga saker för mig själv.
När jag kände ett otroligt sug efter potatismos (? har hänt förut ps) gick jag till lilla affären på thorildsplan och köpte mig en liter mjölk för att kunna göra det. Och det har snöat, så det var inga fotspår på en liten gräsplätt vid mitt hus, så jag går och hehe:ar för mig själv och kliver tydliga kliv där, och går i en liten knorr. Först rakt fram, sen runt i en cirkel och sen fortsätta framåt. Hehe för mig själv när någon ska se det där och tänka "nämen".

Man blir lite skadad när man tillbringar dagen för sig själv. Har förresten sökt ett jobb idag samt läst 5 sidor i engelskaboken.. det går framåt. Imorgon ska ett jobb till sökas. Och moderskapet ska få skriva ut lite på sitt jobb, vår skrivare vägrar fungera. Bångstyriga maskin.

Söndag

Att vakna upp till vinterlandskapet med yrande snö och en minusgrad var väl inte det jag hade planerat. Men det får faktiskt inte hålla på länge, då blir jag arg!
Idag ska jag.. städa mitt rum från golv till tak. Söka lite jobb. Plugga. Väldigt rolig dag med andra ord! Duscha finns också med där någonstnas, det är fräscht ju.

Jag vill så hemskt gärna ha sommar. Och lite förändring. Jag orkar inte med det här. Nu ska jag ändra mina individuella val. Hejdå.

Dofter

Jag tänkte vi skulle prata dofter. Det finns ju vissa härliga sånna som man blir glad utav ända ut i fingerspetsarna. Detta är mina favoriter.

Tvättstuga/torkrum - Ni vet när man går förbi en såndär fläkt på trottoaren och det bara sprutar sommaräng ur den? Lite varmt och ljummet sådär? Precis så. Eller när man luktar på nytvättade kläder. Den där parfymen som finns på Åhléns med nytvättad-doft, den ska jag köpa en vacker dag. Och så har jag faktiskt doftljus från Ikea med nytvättad tvätt-doft. Perfekt.

Kaffe - Jag förstår inte hur folk kan dricka det dock, så himla beskt. Jag får väl vänja mig stegvis med en hel massa mjölk för det verkar så mysigt med kaffekaffekaffe. När någon maler bönor står jag där och sniffar, och när man en julidag vaknat och går ut på altanen och ser frukostbordet dukat och det luktar nybryggt kaffe - då skulle jag vilja att jag tyckte om det. Så det ska nog bli ändring på det. Hur farligt kan det vara?

Människor - Det här låter kanske lite konstigt, men varenda människa har ju sin egna doft. Det är väl nån slags blandning mellan parfymer och tvättmedel, men man luktar ändå som man gör. Om någon har glömt en tröja kan jag bara sniffa lite på den och komma fram till vem ägaren är. Väldigt praktiskt, men lite konstigt kanske. Sen menar jag inte mänskliga dofter, utan människor. Skillnad!

Tång/saltvatten - Det här låter också lite knasigt, men när man går på en strand mitt i sommaren och allt luktar salt och tång, eller när man kommit hem från en dag på stranden så luktar håret salt, och kinderna har saltränder. Det tycker jag är mysigt.

Kanel - Inte bara för att det är juligt (jag gillar julen) utan mest för att man blir helt happyharmonisk och avslappnad, jag vill bara somna när jag tänker på kanel nästan. För att inte tala om kanelbullar, hehe. Men mest för att mitt röda roobioste med kanelsmak är det godaste som finns.

"Kommer Kate Winslet gråta ikväll?"

Rubriken fanns som notis på Metros löp idag. Hur intressant har världens nyhetsvärld blivit egentligen? Varför skulle jag vilja veta om den gamla titanicbruttan skulle grina eller inte? Bryr jag mig? Svar nej. Och svar att finns det verkligen inget mer intressant och aktuellt än hursom hon kommer gråta en skvätt eller inte?
Ibland blir jag lite irriterad.

Pride and prejudice

Att gå och titta lite på läraren med hundögon och säga att det är så himlans tarvligt att det blir såhär men vi kan ju inte vänta i skolan i nästan två timmar - hallå, stackars oss! - kan vi inte läsa lite i boken hemma eller något, och hoppa över denna lektionen, är ett väldigt smidigt sätt att gå till väga. Det fungerar nästan alltid. Till exempel som idag. Vi behövde inte ha engelska tack vare det. Finfint, men nu måste jag göra lite uppgifter i boken och läsa i min novell. Men jag gör hellre det hemma än i skolan.

Vi har läst ett utdrag från Pride and Prejudice av Jane Austen så jag gör en massa uppgifter om språket och så ska jag skriva en dialog också, jag har sett filmen med Kiera Knightley någon gång tror jag, men jag har inte läst boken. Det var meningen att boken vi läser nu skulle vara en klassiker, och först så lånade jag faktiskt den boken, men så öppnade jag den och det var världens minsta stil på exten och så var den ganska lång. Så det får jag göra en annan gång, jag lämnade tillbaka den.


Frukost

Å, jag har börjat tycka så hemskt mycket om att äta frukost. Nästan så jag studsar upp. Det är så gott. Och om man äter mycket till frukost slipper man gå och hungra den där halvtimmen innan lunchen. Finfint!


Måndag, tisdag, onsdag

Åhå, jag har varit ganska hurtig de senaste dagarna. I måndags gymmade jag, i tisdags var vi på eriksdalsbadet och även om det inte var slaveri att simma 5km eller någon såndär hitlerlängd så sprang vi omkring lite ändå, och igår var vi på skivstångspass, det kändes att man inte hade gjort det där på ett tag, pft.

Systemet på F&S är skönt, man kan boka på internet och bara komma dit minst 10 minuter innan passet börjar, men om man är lite halvglömsk som jag och blandar ihop tider för två pass som man brukar gå på (18.30 skivstång, 19.30 core) så kan det ju hända att man glömmer att hämta ut biljetten. Då får man en varning. Eh, jag har två. När man har tre får man inte boka på internet längre. Och så kostar det 100kr att lösa upp den igen.. men jag fattar inte poängen, om passet ändå inte är fullt är det ju helt onödigt med varningen. Då kan ju de som vill boka iallafall. Åh.

Om en timme är det historiaprov på schemat och ikväll är det mini-möte samt musikalen i Rålis. Nu ska jag rusa!

Emmabodafestivalen

Åh jag är så pepp att det inte är sant, den 29e juli sätter hela kalaset igång i.o.m. en smygstart där bland andra Moto Boy ska delta. Och idag har det släppts nya artister! Fantastiskt. Det är så himlans mysigt i emmaboda, det är så pluttigt och samtidigt är det så mysigt, det är så snällt folk och alla är verkligen snälla.

De artister som är klara hittills är: Bob Hund, Crystal Castles, Nordpolen, Markus Krunegård, Joel Alme, Navid Modiri och Gudarna, Moto Boy, Detektivbyrån, MSTRKRFT, Metronomy, Adrian Lux, Skansros, Fontän, Armand Mirpour, och de nya är: Does it offend you yeah, Familjen, Moderat Likvidation, Jonathan Johansson, Sonic Syndicate, The Baboon Show.

Extra taggad på de fetstilta. Men det är bara att sätta igång och lyssna in sig! Jag ska dessutom försöka få ett sommarjobb så att jag troligtvis förhoppningsvis ska kunna åka på P&L också. Jag dör om jag inte kan åka dit, det är ju världens bästa utbud ungefär. Bara så jävla dyrt, och lite fel vecka, det krockar med ALLT. Men.. det får lösa sig.


Från Emmaboda 2008, Billie the vision and the dancers.

Om jag fick välja

Det finns låtar och böcker med sånna där slående citat som bara kommer emot en likt en varm våg med saltvatten och tränger in i hjärtat, och jag tänkte att jag skulle dela med mig utav mina favoriter.

"How I wish I was strong enough to carry her in my arms to paradise" - Nicholas Sparks, The Notebook
"'Cause you're simply the best thing I never had" Hoffmaestro & Chraa - So do you
"Jag går inte isär, när jag går med dig" Håkan Hellström - Gårdakvarnar och skit
"Och jag älskar dig, mer än vad du nånsin kommer att få veta" - Plura Jonsson, Eldkvarn - Kärlekens tunga

Okej, det var en ganska mesig lista om jag får säga det själv, men den byggs på såsmåningom.

Sömn och plugg

Denna söndagen har varit ganska söndagsaktig på alla sätt och vis. Jag sov länge, åt lunch, pluggade, laddade upp bilder på facebook, åt lite mer, pluggade lite till, kollade på Den galne professorn 2, och så ska jag plugga lite till strax. Väldigt söndag:ig på alla vis.
Veckan är sista slutspurten innan lovet. Ett prov att vänta, historia, måste plugga det extramassor också. Annars ska jag gå på alla lektioner denna vecka, det kommer bli fint. För om 12 dagar är det Håkan i Örebro. Och det kommer äga.


Såhär tjusiga var vi på förmiddagen i torsdags innan håkankonserten.

Helle 18år

Helle fyllde år, kvällen såg mest ut såhär:


Men också såhär:


Det var dansdansdans hela natten, då var vi här inomhus:


Fin kväll!

Är det på riktigt eller drömmer jag?

Åh jag har sovit som aldrig förr, drömt om konserten om och om igen. Det är väl så det kommer vara tills vi åker till Örebro. Men jag klagar inte. Jag sov i 11 timmar i sträck, det var fint, helt död var jag. Även fast vi inte gjorde någonting ansträngande igår mer än att kroka till ryggen som en serpentin i en bil i fem timmar.

Idag: ska jag hämta ut mina glasögon som är klara, köpa ett par roliga strumpbyxor, klippa och klistra lite, äta omelett och hitta en fin och bra present till Helle som har 18års fest ikväll, dit jag sedan ska bege mig. Kommer bli fint!

Två dagar på 4 minuter och 42 sekunder


HÅKAN

Åh. Det finns inga ord som förklarar. Kolla detta istället: (uppdateras snart med videos)
OCH FRÅN SUNDSVALLSTIDNINGEN: http://webbtv.st.nu/player/play/79196










Bloglovin'

Följ min blogg med bloglovin

Pssst.. klicka där uppe va!

Billie the vision & the dancers

Jag har prisat detta band med lovord förut här i el bloggo, men det känns hur värt som helst att ta upp igen.
Ni vet myspace, den fina sidan med massor av musik och artister och sånt fint. Jag har fixat lite på min sida där nu idag, och jag har blivit kompis med massor utav artister (hehe cool tjej här borta).
Och jag tycker ni borde besöka deras sida där, för att det finns lite låtar som inte finns på deras egna hemsida. (Pust, en himla massa länkar)

De är fina.

Drömmar.. eller vad vill jag egentligen?

Det är ju riktigt hemskt när man drömmer om någonting som kunde vart på riktigt om man bara hade skärpt sig. Men jag kunde inte låta bli att tycka om det lite grann. Oj så splittade känslor det var när jag vaknade. Det här kan inte vara tillåtet! Drömmar är väl sånt man har tänkt på dagen innan? Eller relatera till på något sätt inom en ganska rimlig tidsram för just den natten. Men varför, detta var ju verkligen inte kort tid sen? Jag orkar inte. My brand of heroin, som Edward säger i Twilight till Bella. And so the lion fell in love with the lamb. Och all that crap. Jag orkarinteorkarinteorkarinte.

Vi är lediga idag iallafall, det är ju alltid fint. Det har snöat inatt. Mindre fint. Måste köpa ett par roliga strumpbyxor idag, det känns som en bra grej att göra. Samt packa till sundsvall, vi åker ikväll vid sex-tiden. Och göra matsäck och lite sånt där. Men känner jag mig själv rätt så kommer det gå i snigelfart nu och sen måste jag spurta i eftermiddag.

Nu måste jag äta lite avokado och dricka kanelte.

Jag vill låtsas att det är vår




Synpunkter

Det är konstigt egentligen, om man får en 20% rabatt-lapp för en valfri vara och sedan betalar en vara i en annan kassa och tar en till lapp, betalar nästa vara i en annan kassa och så vidare. Överlista systemet, ja men varför inte. Är de dumma så är de ju.

En annan fin grej som ingen gör förutom jag är att reklamera. I höstas köpte jag ett par skor för femhundra riksdaler. Innan jullovet gick de sönder lite grann och då gick jag tillbaks och sa det, samt bytte till ett par andra skor. Senast idag hade min väska spruckit lite i sömmen och jag gick och bytte till en annan. Eller förlåt, reklamerade. Bli inte förvirrade nu, man kan ju inte byta bara för att man har tröttnat den, eller ta sönder den med flit för att man har tröttnat på den. Bara det att folk vet ju knappt att man ens kan reklamera, så de slänger väskan eller skorna istället. Medans jag är smart!

En sista grej, precis innan jag kom hem idag, här utanför på "gården" (det är ingen gård, det är typ en gräsplätt mellan husen med en bänk och ett träd på) finns stället där man ska slänga sopor på. Det står nån granne där jag aldrig sett förut, som frågar vart grovsoprummet finns, jag pekar och förklarar, han säger tack och tar sin sopsäck och går i princip åt motsatt håll. Que? Vad var grejen? Konstiga grannar har jag.

Tidiga morgnar är nog det värsta

07.33 ska jag kliva utanför dörren mot tunnelbanan och en engelskalektion 8.20. Svenskan är väl antagligen inställd (lektionen efter) så då är det dö-tid fram tills fek:en efter lunch, kul.
Idag ska vi ha klättring på mötet, jag tror inte jag ska göra det dock, men komma dit och titta på kan man väl ändå göra tycker jag.
Usch jag är så äckligt trött, jag tränade igår och alltså duschade igår, jag vaknar verkligen inte på morgonen om jag inte får duscha.

Nu får jag nog pris för tråkigaste inlägget nånsin. Hejdå!


Måndag & pepp!

Jaha, en ny vecka. Jag var lite dålig på att planera förra veckan så det ska det bli ändring på, nu har jag dessutom fått tillbaka mina älskade tuschpennor (stavning?) så nu blir kalendern fin och trevlig att titta på.
Främst ska jag plugga matte och historia då vi åker till sundsvall på onsdag kväll.

Åh peppen, jag tror inte att känslan infunnit sig, det känns lite för overkligt fortfarande.. men snart kommer vi stå där och trängas, värk i revbenen, lite för lite mat eller om än för dålig mat - bröd och creme bonjour brukar det ju bli i kön, köa-mat är ändå god liksom. Inget braceface dock men att köa är ändå någonting speciellt.
Ja men jag pratar ju om HÅKAN såklart. Oj vad poppiga vi känner oss, lite för fjantiga kanske men vadå, vi är inte som dem som bara gör allt vi gör men sen inte pratar med bandet eller håkan när de kommer ut, jag menar hallåååå vad är poängen att vänta på dem då om man bara ställer sig rätt upp och ner och sprutar tårar liksom. Nä, prata med dem är ju lite mer produktivt.


Vi träffade folk i kön till Håkan på Scandinavium förra våren i april. Då ritade vi (eh jag) av dem. Fint..


Men det här var ändå LYCKAN! Vi stod längst fram. Detta är textraden "när alla löften klingar falskt". Och låtlistan han sitter på var egentligen ingen låtlista, eller det var bådeoch, en fusklapp var det. Den har jag på min vägg.

ONSDAG, ONSDAG!

Melissa Horn

Jag måste tipsa om lite musik! Hon heter Melissa Horn och har den vackraste rösten i hela världen (näst efter Håkans såklart).
Hon är som en blandning av sommarsol och sommarregn, allt låter så fint och man vet inte riktigt hur man ska ta in allting, det finns några sorgliga och några glada låtar, en salig blandning helt enkelt. Hon har gjort ett album som heter Långa nätter och finns att lyssna på myspace.
Ja, hon är som sagt hur duktig och snygg som helst, har även gjort en duett med Lars Winnerbäck.
Ungefär såhär ser hon ut:


HÅRFÄRG


Söndagsfika

Mamma väckte mig med ett sms i form av "Vi kommer hem en timme.". PANIK. Väcker Andrea och Helle. På 10 minuter hinner jag dammsuga hela lägenheten i princip, Helle hann diska hälften av allt som stod över hela köket och Andrea.. vet jag inte vad hon gjorde. Sen får jag ett till sms "Skoja! Vi åker inte förens imorgon bitti. Mamma." SÅ. HIMLA. ELAKT. Trodde jag skulle få magsår på kuppen. Nej fy.
Vi koolade ner oss några kilon, åt frukost, tittade på Canada's Next Top Model, åt lite glass och sedan åkte Andrea och jag till södra station för att möta Vendela och Ida och vi allihopa gick och mötte Joanna. Lite Håkanfika sådär, men vi gick till String för några fina timmar med te, chokladkaka, mackor och pannkakor i stora lass. Kissnödighet, kärlek, konserter, musik, almanackor diskuterades, hur fint som helst var det!


"Melodifestivalenkväll"

Det var mest som ett svepskäl. Men med lite chirre och dirre som det så vackert kallas på stockholms-slang så livades kvällen upp med hjälp av vattenpipa, vin och annat gott. Samt såklart Lovisa, Helle, Andrea och Jossan. Vem vann melodifestivalen deltävlingen egentligen? SNÄLLASNÄLLA-tjejen var helt hysterisk. Hoppas hon inte vann.
Förresten var han.. vad hette han, Jonathan någontings låt hel-lik introt till Westlife "World of our own" (hehe sitter inne med otaligt mycket kunskaper om boybands. Vadå, man är väl uppvuxen på 90-talet!). Vi satte på skivan, ja jag har skivan också... och det var jättelikt. Tur att han inte gick vidare.

Annika Norlin



Hello Saferide - The Quiz
(13 mars, 13e mars! jag ska köpa biljett om några veckor...)

You look nice alright
And I like the way you nod after everything I say
Like it actually means something to you

And I like your record collection
Townes and Jens with a hint of Rickie Lee
And you've cleaned up the bathroom,
made a really nice soup but a bit too much sci-fi in your shelf with DVD's

But there are things you need to know about me
I'm weak right now, so weak right now
I need proof before I dare to open this heart
So I've prepared a quiz for you

Would you freak out if I said I liked you?
Do you walk the line?
Is your IQ higher than your neighbours?
And is it very much higher than mine?

Can you sleep when I grind my teeth?
Do you look away if I slob when I eat?
Will you let me be myself?
Can you at all times wear socks? Because I'm still scared of feet.
And if I'd fall, would you pick me up?
If I'd fall, would you pick me up?


Do you talk in the middle of Seinfeld?
Do you read more than two books a month?
Do you get racist or sexist when you've had a few?
Is it fine if I make more money than you?

Have you slept with any people I work with?
Is there anyone you'd rather wish I'd be?
Do you still keep pictures of old girlfriends?
Are they prettier than me?
And if I'd fall, would you pick me up?
 If I'd fall, would you pick me up?

Textkommunikation

Det har gått exakt 35 minuter utav den härliga 2,5h lektionen i textkommunikation. Jag tycker om textkommunikation, men det är lite för långa lektioner. Även om den här uppgiften är roligast hittills, blir man helt bäng i huvudet av att sitta i ett rum med 17st surrande datorer samt snöstorm utanför.
Arå, snöstorm! Vem kom på det, nu, februari, jag är verkligen inte sugen på snö. Hellre regn i två månader än snö.
Det ser ut som det är november, snart är det julafton alla kids!

Istället ska jag nu kolla lite på fronter om individuella valen till trean.
Det är en jävla karusell det där, egentligen vill man bara tänka "åh det här låter som en rolig/intressant kurs, den tar jag" men istället surrar tankar om högskolor, intagningspoäng, högskoleprovet, behörighetskurser och allt möjligt i min hjärna. Vilket är smidigst att välja, vad vill jag bli? Och hur sjutton ska jag veta det när jag är 17 år! Blä.

Jag vill ha sommar, inte snö och kyla i februari





Vad har hon mellan pannbenen?

Den här Kissie, vad tänker hon med? (Kenza hittade sin fd. pojkvän i Grekland i somras) Kan hon inte låta bli att lägga sig i andras liv, göra deras lycka till någonting fult? Det är ju helt knäppt. KLICKA HÄR! Jag menar, hello? Vart är intelligensen i den tjejen? Hon har nog glömt den. Eller sorry, aldrig haft.

Om trafficking

Den där uppsatsen vi skrev, ja... såhär blev min:

Trafficking

- en rapport om det globala samhällsproblemet


Trafficking. Mest känt som människohandel, med underkategorier som människohandel med barn, sexuellt ändamål, och så vidare.

Listan kan göras lång, och handeln kommer inte att ta slut endast för att vi i västvärlden är involverade. Trafficking kommer inte att avta för att senare sluta helt innan köparna slutar att vilja ha, vilja köpa, vilja omedvetet stödja industrin.


Många som köper sex är i tron på att säljaren skulle få hjälp i form av pengar, de har ingen tanke på att offret antagligen inte gör det självvalt. De åker sedan hem för att fortsätta livet som om ingenting hade hänt, medan offret får ärr i själen för resten av livet.


Varför det ens uppstår i första början är troligen en kombination utav efterfrågan och utbud. Att offren sedan blir tvingade och lockade med ett nytt liv i ett annat land, med ett bra betalt jobb, är något det inte talas högt om. De tunnelsinta menar att de flickor, och pojkar, som blir utsatta bara kan gå därifrån om de inte vill göra det längre. Haken är att de blir försatta i en "skuldrelation" eftersom att biljett, pass och mat kostar. Detta skapar en plikt som följs av ett hot om att betala tillbaka.

En annan orsak till att offren inte kan ta sig ur denna härva så enkelt de hade önskat, är ett i många av fallen drogas de ner och görs till knarkberoende minderåriga som hängs ut likt prostituerade, och det enda de då tänker på är hur de ska få tag i nästa spruta eller tablett. Vilket denna förövare kan tillgodose dem med. Alltså vill de ibland inte ens ge sig av.


Av de 500 000 människor som säljs till Västeuropa varje år är 85 % kvinnor och resterande del män, samt hälften utav dessa även minderåriga, alltså under 18 år fyllda.

Endast en bråkdel utav denna halvmiljon av ägda människor kommer att säljas till Sverige, mellan 400 och 600 kvinnor och ett okänt antal barn traffickeras årligen.


Samtidigt som USA är ett av världens mäktigaste länder så dominerar de listan över destinationsländer inom människohandel. Hur kunde världen låta det ske?


Det är ett grovt brott, att ta sig rättigheten att äga en annan människa för att sedan ta denna individs frihet ifrån den, och sälja den vidare, stämpla den med en summa och berätta hur mycket hon är värd i samhällets ögon.

Ändå jämställs människohandel i brottsbalken med snatteri. Maxstraffet för att sälja en människa är 2 år. Är det då konstigt att statistiken inte går nedåt, när förövarna kommer ut efter endast 2 år?


När man inte är född i överklassens västvärld, är det lätt att drömma om en bättre - ekonomiskt sett - värld där man tillexempel kan hjälpa en sjuk släkting med medicin eller en vän med pengar.

Då alternativen för att få vardagen att gå runt minskar, är det inte alltför chockerande i östvärldens ögon att trafficking existerar. Desto fler ögonbryn höjs i väst.

Det är aldrig offrets fel. Det är bara köparen som kan bestämma om det ska genomföras eller inte. Att skylla allt på en minderårig flicka är ingen mänsklig rättighet, det är snarare förövarens skyldighet att inte sätta sin fot innanför området av människohandel.

Det är samhällets plikt att ge alla människor ett värdigt liv med mat, kläder och tak över huvudet. När unga flickor och pojkar är så pass tvingade att de går med på vad som helst för en kort stunds lycka som därefter åker rakt ned i helvetet och kommer kanske aldrig igen...


Vad där den stunden lycka värd då? Enligt FN:s konvention om Mänskliga Rättigheter har alla människor rätt att bestämma över sig själva. Trafficking är allt annat än självbestämmande.


Detta påverkar inte bara individer som blir utsatta för denna hemska form utav handel, utan även hela samhällen. När din syster, din mamma, din fru blir såld, då kan inget återgå till det normala i hushållet, och du kanske slutar jobba.


Att behöva lägga pengar på något så omänskligt som människohandel kan tänkas absurt. Detta skapar i sin tur, på lång sikt, ett ekonomiskt dåligt läge i hela världen, och för att även hålla den hållbara utvecklingen i schack gäller det att den ekonomiska välfärden jämnas ut överlag. Innan dess är lyckan utebliven.


Att bege sig ut på gatorna, känna sig fram, använda kontakter. Det är det som Säkerhetspolisen är till för och det finns motsvarigheter till denna myndighet i respektive EU-land som handeln sker i. Varför har vi ens en sådan myndighet om den inte kan ta hand om sin egen nation?


När något så viktigt som de grundläggande behoven trampas på är det dags för myndigheterna att kliva in. I Sverige är straffet för "köp av sexuell tjänst" mellan böter och fängelse i högst sex månader. Det är helt absurt med tanke på att kvinnorna i traffickingrörelserna ofta framstås som att de säljer sex frivilligt, vilket inte är ett brott i Sverige.

Straffet för sexköp likställs med snatteri i dagens Sverige vilket är helt oacceptabelt både ur en etisk och en rättslig punkt.


När vi har ett straff för människohandel som enligt lag kan ge upp till 10 års fängelse kan man fråga sig varför de straff som utdömts har legat mellan tre och fyra år. En lösning på traffickingproblemet kan vara att höja straffen, vara tydlig och officiell med dem. När förövarna vet om att det är 6 månader eller så lite som böter för att bli kvitt med myndigheterna så kan de säkert tänka sig att trampa fel någon gång, eftersom efterföljderna inte är stora alls.

Om man istället går ut i media med att straffen höjs så sprids det antagligen som en löpeld i denna fruktansvärda krets med förövare, och de borde som sagt ta tillfället i akt och sluta med det de håller på med.

Såklart kommer man inte att kunna få fast alla, och handeln kanske inte ens avtar helt - det kan vi inte heller räkna med, men en kombination av officiell tillkännagivning av höjda straff och öronmärkta miljoner till polisen borde ge avkastning antingen i form utav en sänkt handel eller ett fasttagande av förövare.


När en människa som har utsatts för trafficking har tagit sig ur systemet så är hon oftast i ett helt nytt land där hon saknar identitet och rätt till uppehåll. Därför är en lag om temporärt uppehållstillstånd ett givande kort att satsa på, och alltså inte ha det som i nuläget - att de skickas tillbaka. Vad finns det som garanterar att hon inte hamnar på ruta ett igen?

Ett samarbete inom EU om trafficking som gör att destinationslandet och ursprungslandet kan komma överens om en plan gällande offret borde upprättas.


Att samtidigt ge polisväsendet en spark i baken i rätt riktning borde sätta igång den dominoliknande processen som det strävas efter när det gäller stoppandet av trafficking.

Det är ett hemskt förhållandesätt till medmänniskor som de här köparna och säljarna har.

Det är en ond cirkel som måste brytas.


Att endast få förövarna bakom galler hjälper inte hela vägen. De utsatta måste tas hand utav respektive samhälle och detta arbete måste ske internationellt för att inte kunna utesluta någon minoritet.

Om dessa resurser riktas åt rätt håll kan vi komma till bukt med detta problem, hjälpa våra medmänniskor till ett värdigare liv än en prislapp i pannan.



Ja.. det finns nog inte så mycket mer och säga. Eller ni förstår, det finns ju såklart massor av tomma a4 ark som väntar på att bli fyllda med protester mot denna vidriga rörelse. Men ibland går det inte bara.

Strip.. vadå?

Läste nyss denna fina mening på allas vår Blondinbellas blogg: "Åh vad skönt det var att träna, på väg ut från Balance såg jag att dom har ett grupp-pass som heter Strip Chair, vad roligt det låter!" Vad i hell är Strip Chair?

Liljevalchs konsthall

Igår på mötet skulle vi besöka ett museum. Det är i allmänhet ganska tråkigt, men intressant. Aldrig hade jag trott att jag skulle skratta så mycket. Det fanns så knäppa installationer där att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.. det fanns en tryckskärm med hörlurar som man kunde kolla på olika kortfilmer på. Det fanns en med människor utklädda till råttor som dansade en väldigt okomplicerad dans till "I will survive", och en jätteknäpp tecknad figur som bara "moooooh, mooooh":ade. Och lite abborrar på det!
Nej det var ett roligt möte tycker jag minsann.


"Idol"-Lars Eriksson

Varför jag inbox-mailar med Lars på facebook har jag ingen aning om.


Träningskläder

Åjo, nu ska jag bara lägga upp det så ni vet vad ni kan köpa till mig... i julklapp. Hehehe! Men jag tränar i ett par skolbyxor från åttan och en gammal tröja jag hittade någonstans. Fint eller? Glamouröst? Nä. Inte speciellt smidigt heller.


Sen var det det här med proportioner. Nä.. men allt är från stadium förutom väskan som är från granit. Seså, ge mig nu!

Pirajas recension av Twilight

På lunchrasten idag läste jag gymnasietidningen Piraja. Där recenserar de lite allt möjligt, film och musik bl a. Det var ett gammalt nummer från november/december där de hade recenserat filmen Twilight (nån som missat att jag gillar den?).
Det stod ungefär nåt i denna stilen: "Den gubbsjuke 107 årige vampyren blir kär i 17årige Bella som flyttat till staden, några utomsocknes vampyrer vill få slut på snusket och Bella sätts i fara. En ganska tråkig film som ni kan förstå av den här recensionen." HALLÅ?! Hade de sätt rätt film ens eller?

Det är nog dags att återupptäcka Mando Diao nu



The Holiday

Ojojoj. Andrea kom hit igårkväll och vi pratade, åt ikea-pizza (hon åt) och gottade oss med chokladbollar sådär på kvällskvisten. Det blev lite Beck men sedan tittade vi på The Holiday med Jude Law, okej hjälp säger jag bara, han är ju så sjuuuuukt underbart vacker i den filmen att det finns inte något att jämföra med. Det blev nästan jobbigt ett tag att bara titta på han. Herregud. Kolla:


Hmm...

Värst vilken hysterisk blogg det blev då. Twilight hit och dit.
Det blir inte bättre vill jag lova, se här vad jag införskaffade idag för 337 kr:


Var inte så trångsynta nu

Jag vet att det är hysteri, det här med Twilight. Men tänk på Rober Pattinson som en artist. För lyssna på det här, jag ryser;

RSS 2.0